De ce se tem familiile noastre dacă ne anunțăm homosexualitatea?

De ce se tem familiile noastre dacă ne anunțăm homosexualitatea?

De ce se tem familiile noastre dacă ne anunțăm homosexualitatea?
21.06.2020

Nu numai frica noastră ne face să ne ascundem orientarea. Uneori, frica pe care o întâmpină cei din jur și, în special, temerile secrete pe care familiile noastre le întâmpină ne afectează mult mai mult.

Când facem Cuming-out, reacția în familie este destul de diversă. Unii dintre noi sunt foarte norocoși: familiile lor — sau cel puțin unii membri ai familiei-iau știri despre orientarea lor sexuală cu brațele deschise. Alții sunt atât de homofobi încât nu ne pot alinia dragostea cu ura față de homosexuali și lesbiene și, prin urmare, ne dau afară din case cu rușine și ne scot din Inimi.

Dar majoritatea familiilor sunt greu de făcut într-un anumit fel: ne iubesc, dar nu știu cum să accepte că suntem homosexuali, lesbiene sau bisexuali. Poate că stereotipurile sunt tot ce știu despre noua noastră comunitate și se tem pentru noi. Dacă ne inbolnăvim de SIDA și murim? Dacă vom fi concediați și ne vor lipsi de locuințe? Nu vom fi singuri? Nu-i așa că ne izolează?

Frica societății

Dar poate mai important — și mai ofensator pentru noi-ne este frica de noi înșiși.

Mai ales dacă trăiesc într-o societate omogenă (conform religiei, rasei, tradițiilor, naționalității etc.). Familiile noastre se uită în jur și cred că sunt singurii care au o rudă homosexuală. Ei nu văd că alte familii pot avea un unchi gay sau o mătușă lesbiană care își ascund orientarea. Ei nu sunt conștienți de fiicele bisexuale care au părăsit casa sau de verișorii și surorile transexuale care s-au mutat departe în alte orașe. Rudele noastre se văd doar pe ei înșiși și știu că nu sunt ca toți ceilalți.

Și de aceea sunt îngrijorați. Poate că părinții noștri sunt convinși că cei din jur îi vor considera părinți răi care ne-au crescut greșit. Poate că bunicii noștri se îngrijorează că familia lor va considera imorală și că își vor pierde poziția de existență. Frații și surorile noastre se pot teme că alții vor crede că au și o înclinație spre homosexualitate. Și singura rudă homosexuală sau bisexuală pe care nici măcar nu o bănuim poate fi îngrozită când crede că ușile dulapului său se vor deschide înainte de a fi gata pentru asta.

Probleme în familie

Astfel de temeri duc la o dezbinare incomprehensibilă în familie. Poate că familiile noastre se simt bine cu oamenii pe care îi prețuim foarte mult, dar nu sunt capabili să vorbească cu noi despre probleme legate de homosexualitate.

Ei ne pot iubi și pot continua să ne trateze ca membri dragi ai familiei, dar în același timp refuză să recunoască orientarea noastră sexuală asupra oamenilor și chiar printre prietenii apropiați. Familiile noastre ne pot oferi cadouri tematice în orice caz și, în același timp, ne pot cere să nu spunem nimic altor persoane pe care le cunosc — taților, bunicilor, fraților, nepoților și vecinilor-deoarece acești oameni, în opinia lor, «nu pot accepta adevărul».

Frica de opinia altora

De fapt, rudele noastre nu se pot împăca cu ceea ce alți oameni învață despre orientarea noastră, pentru că se tem.

Pe mulți dintre noi societatea ne-a făcut să credem că homosexualitatea nu este în întregime normală. Dar aceia dintre noi care sunt homosexuali, lesbiene sau bisexuali sunt forțați să depășească teama de anormitate și izolare, pentru că deja înainte de a ne da drumul, ne simțim anormali și izolați de împrejurimile noastre apropiate. Știm deja că nu aparținem majorității sau că o parte din noi nu aparține majorității. Facem Cuming out pentru că vrem să găsim oameni pe care îi vom iubi sau vom face sex sau doar pe cineva sau pe un grup de oameni care să poată înțelege ceea ce simțim. Ne deschidem pentru că nu putem trăi altfel.

Dar familia noastră nu are această motivație. Cei dragi, cei mai mulți dintre ei, trăiesc într-o societate în care sunt destul de fericiți, și-au ales cel mai apropiat mediu, pentru că oamenii din ea împărtășesc valorile, interesele și preocupările lor. Rudele noastre nu vor să-și piardă locul în societate, în care se simt încrezători.

Probabil că nu pot să-și dea seama că, declarându — se ca o familie în care un membru este homosexual, lesbian, bisexual sau transexual, vor face parte dintr-o altă comunitate, o comunitate homosexuală/lesbiană/bi/trans, care le va aprecia pentru sprijin.

Rudele noastre nu știu încă că sunt una dintre cele zeci de alte familii din împrejurimile lor apropiate, care ascunde homosexualitatea rudelor lor, și că, după ce a comis un kaming out, ei vor crea condiții și alții să procedeze în acest fel.

Și în asta trebuie să-i ajutăm. Trebuie să arătăm familiilor noastre că există multe locuri în lume pentru a fi gay, lesbiene, bisexuali sau transgender și acceptate și onorabile. Familiile noastre nu sunt suficiente pentru a ști adevărul despre noi, pentru că așa devenim o excepție de la regula generală, trebuie să știe prietenii noștri și marile noastre comunități de familie. Trebuie să vină la noi acasă cu noi, să vadă alți homosexuali și lesbiene care se țin de mâini pe străzi.

Familiile noastre trebuie să se întâlnească cu heterosexualii care ne simpatizează, cu copiii pe care îi îngrijim și cu echipele de softball pe care le jucăm. Ei trebuie să se asigure că suntem la fel de fericiți ca și ei. Familia noastră trebuie să înțeleagă că a fi homosexual nu este o excepție. În multe comunități, aceasta este regula.